İklim Değişti, Ekim Zamanı Kasım Oldu!

Buğdayda Verim İçin Kasım Ekimi Şart!

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, küresel ısınmanın etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle buğday ekiminin kasım ayında yapılmasını önerdi. Kaya, son yıllarda yaşanan iklim değişikliklerinin, geleneksel olarak eylül sonu ve ekim ayında gerçekleştirilen buğday ekiminin riskli hale gelmesine yol açtığını vurguladı.

Kaya, kış mevsimlerinin kısalmasıyla birlikte ekim ayında yapılan ekimlerin sakıncalarına dikkat çekti. Ekim ayındaki sıcak havanın, buğdayın gelişimini hızlandırarak kışa hazır olmayan bir bitki yapısına neden olduğunu belirtti. Kış öncesi hızla büyüyen buğdayın, karsız don dönemlerinde hastalık ve zararlı riskinin artmasına yol açabileceğini ifade etti.

Geçen yıl Trakya’da kasıma kadar beklenen yağışların gerçekleşmemesi, toprak hazırlığını zorlaştırmıştı. Bu yıl ise yağışların toprağı ekime uygun hale getirmesine rağmen, ekim sonrası sıcak ve nemli hava koşullarının buğdayın hızlı büyümesine neden olabileceği belirtiliyor. Kaya, son on yılda küresel ısınmanın etkileri daha fazla hissedildiği için ekim ayını artık buğday ekimi için önermediklerini söyledi.

Çiftçilere, ekim zamanını kasım başı veya en geç ortasına kadar ertelemeleri tavsiyesinde bulunan Kaya, özellikle Trakya’da kasım ayında yapılan ekimlerin daha yüksek verim sağladığını ve daha başarılı bir üretim dönemi sunduğunu belirtti.

Yorum Yaz